Tuesday, December 7, 2010

SALAM MAAL HIJRAH


SALAM MAAL HIJRAH KEPADA KAWAN KAWAN DAN PEMBACA SETIA BLOG SAYA

Monday, November 29, 2010

TODAY IS MONDAY

How do u start ur week??
Masa kerja dulu, asal Monday je mula la tengok wajah wajah sugul kawan kawan kat opis.
Takde ucapan salam, good morning or anything yang macam tu yer sebab masing masing
dok nak cepat cepat settle down kat tempat masing masing.
As for me pulak, I always love Monday. Selalunya Monday akan bermula dengan senyuman dan sebungkus nasi lemak fav ditangan. Masuk je ke department org lain muka macam mencuka
tapi muka kita mesti ceria meria. Sampai selalu kena tegur ..."suka tengok Puan Mamaicha, bila
hari Monday org lain teduh tapi Puan ceria ajer"
Actually kalau kita nak wajah ceria senang ajer...THINK POSITIVE. Memang la kalau start kerja on Monday dah terkena dengan what people said 'monday blues', the rest of the week habis lah kita. POSITIVE MIND WILL ATTRACT POSITIVE PEOPLE. DON'T EXPECT OTHERS TO START SMILING AT US. WHY NOT START THE DAY WITH A BIG SMILE AT THEM. :)
Well lovely readers, itu cerita 5 tahun lepas. Now since dah tak bekerja sepenuh masa, saya ada banyak cara nak be happy on MONDAY.
*
*
For example, this is how I start my day TODAY
*
*
*
*


Yummy blueberry cheese cake



Vanilla and chocolate swirl


Enjoy the above with loving husband....(amboi bah control nampak heheheh)


How can U not happy if U start ur Monday like me.

Friday, November 26, 2010

DISNEY RAPUNZEL TANGLED

Akhirnya Rapunzel Tangled masuk movie semalam. Miss A and Miss Y apa lagi tuntut janji ler. Hubby pulak outstation petang baru balik. Nasib baik good mood so bila anak anak tuntut janji terus dia buka PC beli tiket online.....mudah nya sekarang kan!!! Wooohhoooo abah beli 3D punya show la heheheheh

Wangsa Walk....here we come
pix credit to google

Miss Y tunjuk cup ada gambar Rapunzel buat kenangan.



Miss A pun sama.



Apa..Miss Y ni kalau ambil gambar mesti tunjuk thumbs up....heheheh anak mama tul la



Simpan buat kenangan cup dengan box pop corn. Yummy sungguh pop corn kat Wangsa Walk..
Some tempat tawar...kat wangsa walk sesedap rasa je
So sebabkan version yang kitaorg tengok tu ada 3D punya, banyak la aksi melambai, menangkap menjerit dan ketawa. Memang best yang 3D punya sebab ada satu part bila kita tengok lantern banyak naik ke langit.....fuhhhh memang cantik bangettt.
Sampaikan tangan mama nya terikut juga lah nak tangkap lantern tu.
hahahahah.
Rapunzel ni cerita nya biasa je seperti yang kita dah tahu cuma this one si Rapunzel ni
rupa rupa the lost princess yang di tahan oleh the witch kat tower yang tinggi. Sebab nak kekalkan wajah yang muda si Witch ni akan membelai rambut Rapunzel yang panjang. It turns out that rambut si Rapunzel yang panjang tu boleh menyembuh kan penyakit....haayyyyaaa.
Anyway, the kids are very happy that finally they watch it. Next minta nak pergi Petrosains KLCC pulak. Good idea juga sebab Miss A ni memang explorer sikit orangnya.
Oh ya!...sebab cite ni girl girl agaknya, si Mr F bengang gila kat dalam tu. Minta turun bawah la...minta nak duduk kerusi depan la....isshhhh...macam macam hal lah dia siap kata "mama, cerita ni bowing laaa....." haiii si pelat handsome mama ni :)












Tuesday, November 23, 2010

MAKA 2010

Last sunday we went to celebrate Miss A at her Majlis Anugerah Kecemerlangan Akademik 2010. Alhamdulillah, this time round Miss A dapat second in her class and overall...yippeeee
Here are some photos we took.


Tahun ni tema nya green apple. Last year red and black....hahahah cam tahu tahu je banyak
baju kaler red and black.
Apple green ni jenuh nak cari tapi dapat la yang lebih kurang..



Miss A dengan bff. Her name is Irdina. Very sweet girl. Met her parents and such a lovely humble couple walaupun rumah mmg besar woooo.
During MAKA Irdina masuk dikir barat. Miss A was delisted sebab tak hafal lirik...wakakaka
takpa lagi tak hafal lirik jangan tak hafal surah hafazan yer sayang.


Miss A dengan abah. Proud dengan achievement anak dia tu yang senyum lebar tu.
Jangan lupa bah...janji janji manis mu hahahah...
Jangan tak jadi Universal Studio singapore.....kalau tak jadi jugak kita ke Gold coast je lah bah whoooott whoott.

School holidays yeyyyy

pic credit from google

Cuti sekolah dah bermula....whooaaaaa
Before final exam hubby dah janji cuti nak bawa kiddos to universal studio singapore.
Janji lama tu bah....ehemm ehemmm
So memandangkan Miss A dapat award position in class tahun ni,
most likely dia akan menuntut tahap gabannnn punya adoooiiii.
Anyway, sebelum pegi yang jauh ingat weekend ni nak belanja all 3 tengok movie. Siapa yang dah tengok care to share ur view, plsss...TQ

pic credit fr google
RAPUNZEL - TANGLED













Thursday, November 18, 2010

SALAM AIDILADHA



SALAM AIDILADHA KEPADA SEMUA

Monday, November 15, 2010

ANNIVERSARY SONG

One in a million - Ne Yo

Dedicated especially to me by MrMosab......:)

Thursday, November 11, 2010

SAGU ANYONE??

Last week terasa nak makan sagu gula melaka. Ni pasal Wana Cafe kat bandar Teluk Intan lah ni...we all pergi last week nak dinner . Masa nak melangkah masuk je dah nampak signboard 'dessert of the day'-----SAGU GULA MELAKA SPECIAL.
So lepas tengok a few receipe kat google....mmg kelasss sekarang apa receipe nak semua ada kat google finally I decided to campur aduk lebih kurang buat macam resepi sendiri ...jeng jeng....
presenting sagu gula melaka resepi suka hati


dah ambil gambar baru perasaan gula melaka macam tak nampak kan.
Kalau rasa mmg sangat ada..hehehe
Alamak banyak pulak entry for today yer....

MACARON AFTER BRAINWASHING

Tengahari tadi masa lunch kat 'office' hujan sangat lebat. Lepas kena brainwash......kepala sudah sangat penat so mesti nak kena unwind kejap.
Tengok hp yang di silent sepanjang prosed brainwash, rupanya Mr Mosab sudah call 4 kali. Adusss camno buleh lupa lak ni ada meeting dengan lawyer kul 3 petang. Nasib baik hujan dan berhenti so zasssss tekan minyak ler.
Nak dipendekkan cerita lepas habis meeting dgn jumpa company sec, perut sudah mula lapar pulak....singgah Nationwide Jalan Ampang untuk courier bio zone Dayah dengan Nor . Then Mr Mosab tanya soalan yg ditunggu tunggu...nak pi mana ni?? pucuk dicita ulam yumm yumm ler....KLCC ler jawabnyaaa.
Eh!! apa kena mengena dengan entry Macaron nih....
So lepas makan...harini dinner tepanyaki yer......kepala yang dah berat tadi mesti nak kena di ringan ringan kan......so ni lah hasil meringan kan kepala....mmg tak percaya harini diriku mmg banyak sabarrrrr hahahaha



pyjamas kat Isetan







Something from Harrods



Macaron....yeeeeaaaaa yang paling sedap adalah coklat flavour yer



Wednesday, November 10, 2010

CHERRY VISA



Today teman Mr Mosab ke Menara Maybank to settle a few office thingy. While waiting suddenly dia bagi I borang putih minta isi my account no. Yesss my account no beb. Takde la i tanya nak wat aper kan sbb borang putih tu borang deposit money. Elok elok dia nak buat what i thought he will do, terus tak jadi lak hehehe. ( bang u tambah beberapa zero pun takpa i loikke)


After fill in the form I pun merayau kat bahagian Customer Service nak tanya about kad cherry tu. So after a about 20 mins , voila...presenting my new BFF .....


*


*


*


*






Actually bersepah org lain pakai kad nih...I nih je yang baru nak tukar. Nak tahu sebab apa penting sangat nak tukar kad nih.....kalau org lain kata senang macam bawak cash money, i punya asbab...... mesti macam tak percaya kan. Actually sebab CHERRY pada kad tuh...yummy sungguh yumm yummm.










Sunday, November 7, 2010

NOVEMBER...

Tup tup dah hampir separuh bulan November kita lalui. December is coming and yet banyak yang tak dibuat lagi rasanya untuk tahun ini.

Apa istimewanya bulan November ni yer???

a) Birthday Hubby (En Mosab ..... angka umur dah nak hampir 4 tau :)

b) Our anniversary (11 wonderful and colourful years...)

Selalunya this 2 tarikh akan berlalu begitu sahaja..... hmmm ME SOOOO NOT ROMANTIC kan. Actually ada ke yang sama kes....baik b'day atau anniversary tak pernah nak beria disambut.

Rasanya last year pun sama...hari anniversary dah tengahari baru we all perasan...BOLEH GITU. Mesti uols selalunya rancang sampai ada yang rancang berbulan sblm tarikhnya kan.

So this year i think i want to start something different. A present maybe. Macamana nak jadi romantic yer.....sighhhhhhhh

Wednesday, October 27, 2010

LIKE DOLU DOLU...

Today we went to Tapah to see K.esah ( should have take photo of her) tukarkan filter bio aura dia. Actually K.Esah ni boleh dijadikan role model bagi most of kita yang sihat ni. She got bone cancer and already tahap 4. Duit jangan cakap la beribu dia habiskan for treatment until one day bukan dia yang give up but the doctor yang been treating her said we have done everything we could ....(radio and kimo sudah ) and the last option wuld be operation. BUT.....BUT it seems that ....tak boleh imagine bila doc kata chance untuk survive the surgery bukan chance sembuh yer ...hanyalah 30% ajer.
So my dear k.Esah kata daripada go thru the pain and suffering of operation and post operation, akak redha ajelah .....kata dia. Doc ask her to take vitamins lots of them to help her body maintain antibodi dalam badan. And of course stay positive because ajal and maut semuanya telah ditentukan.
I must say that she seems very healthy during our visit . Muka pun ceria ajer siap bley buat ketupat lagi heheheheh....eh bukan tak baik buat ketupat nih...ada la dia share sikit luahan hati dan perasaan. Uols she is already like 45 tahun yer tapi mesti dia gumbira berbicara dengan hakhakkkk yang berciri (alhilmi)...
Haaaaaa...apa tak tahu maksud ALHILMI ( ni dalam bahasa ibunda yer sebenarnya ejaan betul dalam tulisan jawi tak dapek lah nak di ejakan disini).
Sebenarnya tajuk kat atas tu jauh simpang nya dari apa yang nak diceritakan. So berbalik kepada cerita like dolu dolu......sampai je kat rumah Miss A berlari alaa alaa kat mama dia lah kan. Ingatkan aper......la dia dah dapat result final exam. Sedara sedari, Miss A baru darjah 2 yer bukan EXAM UPSR atau PMR. Alhamdulillah subject yang selalu dapat ala ala nyawa ikan....(hmmmm actually tak ler nyawa ikan lebey macam dah nak terkantoi B la )
PENDIDIKAN ISLAM - 98
JAWI KHAT DAN IMLA' - 98
Betul ke nih....isshhhh mama mcam tak percaya jer. Dia pun apa lagi meluru ambil kertas jawapan nak tunjuk ler. Wowwww!! heheheh mak pulak lebey lebey kan....ku gosok gosok mata tapi kena buka spec mata dulu yer betul la....
Wow cha!! Tak sia sia mama jadi macam dolu dolu....aku pulak yang terlebih excited dia yang nak exam. Duduk dgan dia kasi 110% perhatian. And 110% puas hati dengan kenaikan markah Miss A from
PENDIDIKAN ISLAM - 90
JAWI KHAT DAN IMLA' - 80 ( ni betul naik)
Ini baru final exam biasa. Tak boleh nak bayangkan macamana kalau dia exam for UPSR nanti. Actually some of my senior sampai ada yang baca Yassin di school compound masa anak mrk exam. Anyway.....abah dah janji something kat cha kan...wink wink....mama pun nak claim prezzy tau :)

Monday, October 18, 2010

ADAKALA CINTA HADIR TANPA DIDUGA...

Harini Alesya start final exam. Anak baru standard 2 tapi mommy lebih lebih study sama. Haiii... anak anak zaman sekarang.
So lepas buat latihan sikit for Maths tomorrow, mommy dia turun depan TV.
"Adakala cinta hadir tanpa diduga.."
"Cinta perlu pengorbanan..."
"Cinta tak perlukan mata..tak perlukan telinga..cinta cuma perlukan hati.."
Ishhhh best pulak jalan cerita nya...kena pulak pelakon pelakon yang nampaknya sangat sangat sesuaiiiii. Remy Ishak, Tiz Zakyah, Gavin Stenhouse etc ..etc...
Moi jarang tengok cerita cerita macamni. Biasanya cerita cintan cintun ni bowwwwinnnggggg...
Tapi jalan cerita digambarkan betapa CINTA itu sebenarnya luas.....
Yang buta dan yang pekak n bisu....
bagaimana nak diluahkan rasa kasih sayang dan perasaan cinta??
Cinta dua insan berbeza usia. How can u love a person who is of ur FATHER's age?
Bukan ke orang tua juga mahu bercinta.
Cinta antara insan berbeza agama dan budaya....
Perlukan pengorbanan.
It's not too much to say that Keabadian Cinta is one the great product of Malays drama.
Enjoiceeee

Saturday, October 9, 2010

TEKA TEKI

Harini rasa nak bagi teka teki pulak....Kot la ramai sgt yg tgk blog saya ni. Macam tak berapa ramai ....sbb saya pun jarang berjalan jalan ke blog org.
ANYWAY. My daughter standard 2 tanya me....mama apa yang naik tapi tak akan turun.
Puas jugak fikir apa yer jawapan nya.....
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
Ok, mama give up. So Cha...apa jawapan nya?
Sapa yang boleh agak jawapannya???

Friday, October 8, 2010

My blood go upstairs

Hmmm.....kalau ikut hati...mati. Kalau ikut rasa...binasa. Habis kalau simple instruction pun masih nak lambat lambat.....sungguh tak professional.
Semalam mmg panas hati. Rasanya suara dah sampai ke anak tekak...(kes my blood go upstairs lah ni). Lawyer firm nih MS N****I A**Z. Dah di tolong sampai tahap gaban pun masih nak delay lagi. Bila minta bayar legal fees....laju jer. Geran di pejabat tanah member dah tolong percepatkan. They just need to send runner to bring back the title. Itu pun delay.....EXCUSE...EXCUSE. Not even a courtesy call to say sorry, siap avoid my phone call lagi.
Habis dah kesabaran....dapat &&^%$bu** ^& s*i*((*......tarik nafas .......&*((^%$#!#$%^&***....
"
"
"
"
"
"
"
"
'Hello puan, esok puan boleh datang ambil title kat opis yer' ....si kerani yang in charge return call ptg smlm to inform the good news.
"
"
"
"
Actually bukan suka juga nak marah ni, but it seems that it work wonderful in certain situation.
Sighhhhhhh.........

Sunday, August 29, 2010

Handsome nya tapi...


Mama bila kita nak tidur hotel. Hmmm kids nowdays ...kalau zaman kita dulu rupa hotel pun tak tahu. so happy ler bila we all bawa over the weekend kat Swiss garden kuantan my No. 2 and 3 ni. No.2 macam biasa mesti nak bawa Cuttie dengan mama nya sekali.






Oh ya! No.1 pun ada satu nama nya Kuchi...heheh macam lagu kuch kuch hota hei pulak. No.3 maintain senyum...
Alamakkk...adik spoil la dik....handsome bukan main tapi...
Nampak tak apa yang tak betul ???
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
See closely
"
"
"
"
"

Macamna handsome boy punya shade boleh ada gambar princess ni. Ni adik ke kakak punya??
Harus di tukar dengan yang lain ni.



Friday, July 30, 2010

Yang mana satu!!



Mana satu nak pilih ni. Ada kata Blackberry is better.
For me asal boleh call n sms dah ok.
OR MAYBE YANG INI AJER
"
"
"
"
"
"
"












YANG MANA SATU YER???










Wednesday, June 30, 2010

TRIFFLE...



Last sunday singgah mid valley. singgah crocs...get each kids a new pair. Then naik ke MJ . Mula nak cuci mata but then kitaorg end up kat strudle. Alamakkk my apple strudle dah habis so try strawberrry instead. The kids apa lagi....bolognese ler diaorg...isshhh pantang nak spaghetti mesti nak makan. Hubby makan chocolate croissant je. Tak ramai org so kids enjoy.
Then teringat kalau ada triffle lagi best kan....ada tanya kak yan aritu kot kot dia tahu receipe...anyone tahu kat mana triffle yang best macam gambar kat bawah ni...
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"



SAPA NAK TOLONG BUATKAN.... SAYA NAK ORDER JE HUHUHU






Tuesday, June 22, 2010

Ultraman.....heyahhhh!!!




What is it with kids and ultraman?? Harini bawa my yasmin and firdaus ke Giant. Niatnya nak beli groceries ajer. Lunch dulu kat Chicken Rice Shop....(adoiiii bah takde tmpt lain ke) pas tu masuk Giant.

"

"

"

"

"

"

Mama nak tu...nak tu.....!!

"

"

"

"

"

"

"

"

Apa dia , me tanya balik??

"

"

"

"

"

"

"

Laaaaa rupanya soft toy ultraman. Mama dgn abah habis RM50 aritu kat fun fair senawang kunonnya nak fight dapatkan soft toy untuk DAUS ( nama panggilan manja my son). nasib baik yang ni harganya RM6 ....

Ingatkan dah habis kat situ. Masuk dalam Giant nampak pulak jam Spiderman. Dah nak berguling dah dia minta nak beli......so mommy dia pun mengalah ..oklah lepas ni takde lagi k.


"

"

"

"

"

"

"

Waaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Eh ! Macam kenal je suara meraung tuh...mana pulak anak aku ni. Abah dia dah

lekat kat tmpat PC. GUESS WHATT!!!!!!


"

"

"

"

"

"

"

"

Waaaaaaaaaaaaa!!! Daus nak baju ultraman..nak baju ultraman...waaaaaaaaaaaaaaa...alamak...sedey pulak mama tengok...menangis bagai nak rak tapi air mata takde...CAMNO TUH???hehehehehe anak aku sorang nih.


"

"

"

"

"

The man of the house terus datang....No!! Daus lain kali abah tak bawa Daus sini lagi. Kat umah tuh berapa ekor ultraman....eh macam salah je 'ekor' tu. Berapa banyak punya ultraman daaa kat umah..

Daus punya menangis mmg tahap tak boleh lawan punya...tapi takpa mommy pujuk nanti mama beli kan yang lain yer.



Mesti ramai Mommies out there yang sama experience kan!!








Monday, June 21, 2010

KANSER

Today i met kawan sekolah lama. Still single and happy. So what's up i tanya dia. She said sister dia baru je buat operate buang ovari. Apparently dah tak boleh nak diselamatkan lagi. OMG ...muda lagi dalam 40 something jer. Fibroid yang boleh jadi cancerous so doc advise ( after a few doc's opinion) buang. " Me pun ada she said". Terus terfikir kena buat check up jugak nih. Teringat another friend yang sis dia dah operate buang ovari kata the condition betul betul eating her up. She moody jer and selalu muram. Lagilah nak col doc esok nak wat appointment.

Sunday, June 20, 2010

WALL PAPER BEBEHHH

Mama nak warna pinky cokelat bah...camno??? abah rasa gelap sangat ma....apa kata kita pakai merah. Haaaa itu la conversation me and my hubby tadi nak pilih tema and warna wall paper. hajat tu nak warna kan sikit living room we all. Si tukang design kata takpa kak saya siapkan drawing untuk dua dua caler..nanti pilih. Harap harapnya ....my pinky heheheh

Saturday, June 19, 2010

APA NAK TULIS NIH.....

Apa nak tulis ni????
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
arrrrrrggghhhh!!!
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
Mana ada org boleh tolong pun , oklah....
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
so here we goes
today morning dapat col from an old friend that she is getting married.
(dalam hati) yeahhhhhh alhamdulillah akhirnya beliau dipertemukan dengan jodoh.
To Anis, selamat pengantin baru. Semoga berbahagia sehingga ke anak cucu.
Welcome to the club....ngehhh ngehh
2 jam dah tadi jamu mata kat ebay....nak tukau bag....lum ader yg berkenan
"
"
"
"
"
"
Hmmmmm tak lah susah sangat rupanya :)

Saturday, May 1, 2010

testing

testing lagi